Juridik och det beror på

Efter tidig morgon med lyckad väckning av alla barnen hanns det med kloka tankeutbyten med den yngsta.( Hon som blivit 9 år och som har börjat genomskåda att jag inte kan allting. Trots att jag är mamma. En smärtsam och ganska rolig insikt tycker vi båda). Vi filosoferade idag om rätt och fel. Vilka vet skillnaden och hur har man lärt sig den. Vi testade teorin kring att alla vet från att de föds men att vissa glömmer bort och vägde den mot att det bara är en sak vi måste lära oss. Och tänk då om den som ska lära ut inte heller har lärt sig. I vår filosofiska värld där i bilen på väg till skolan tog sig fantasierna allt mer lustfyllda svängar och vi skrattade gott åt vissa kreativa idéer. När vi skiljdes åt vid skolan kunde vi konstatera att vi två ofta känner i magen vad som är rätt och fel. Och i just magen känns det när vi väljer bort det rätta och väljer fel.

Nu sitter jag i en fåtölj och funderar utan min partner in crime. Alldeles strax börjar dagens utbildning i kommunal juridik. Rätt och fel, juridikens grundvalar kan man tro. Men aldrig har jag mött så mycket ”om”, ”ut i fall” och ”det beror på” som under skoljuridik-året på Rektorsprogrammet. Ser fram emot några timmars påminnelse och nya ”det beror på”.

Nästa moment för dagen är inspektion med Arbetsmiljöverket. Där finns det tydliga rätt och fel. Inget ”det beror på”. Kan vara skönt det också.

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*